I miraklers tid

Den augustprisbelönade författaren Maja Hagerman tar i sin senaste bok med oss med på en idéhistorisk resa in i några oväntade sammanhang kring våra allra äldsta hus, nämligen de medeltida kyrkorna som kan räknas i tusental över landet.

Många av kyrkorna är fyllda med konstverk som skulle kunna höra hemma på museum, och i och med att Svenska kyrkan skilts från staten år 2000 har förhållandena ändrats också för våra äldsta hus. Det är därför Maja Hagerman och fotografen Claes Gabrielson just nu med den här boken vill inspirera människor över hela landet att upptäcka vilka märkliga gamla byggnader som församlingarna har att ta hand om i sin närhet.

I miraklers tid är inte en vanlig guide till de svenska medeltida kyrkorna, utan en berättelse om deras äldsta historia, idéerna runt dem och de sociala sammanhangen. När man gläntar på porten till en gammal kyrka får man en skymt av andra tiders stora undran inför tillvaron, och anar att den inte var mindre än ens egen. Det är en gammal dröm som har gått i uppfyllelse, att få dela med sig av en livslång fascination för gamla kyrkor”, skriver Maja Hagerman om boken.

Maja Hagerman är idéhistoriker och journalist. Hon fick 1996 Augustpriset för Spåren av kungens män. År 1999 publicerade hon och filmfotografen Claes Gabrielson boken Tusenårsresan. De har även gjort TV-serier tillsammans, bl.a. Tusenårsresan och Den keltiska gåtan.

Maja Hagerman & Claes Gabrielson:
I miraklers tid. Bland madonnor, stenhuggare och helgon i medeltida kyrkor
Prisma
Utkom 2003.

Utsågs till Årets bok om svensk historia 2003.