Idrottsliv – om tränaren, kassören och chauffören
Arbetets museum
11 januari – 23 februari 2003
I 60 år har Alf ”Julle” Linder varit medlem i Värtans IF. I 20 år har han varit materialförvaltare. Som materialförvaltare tvättar han varje dag 50 tröjor, 20 speltröjor, 20 overaller och 30 par strumpor, allt viks sedan omsorgsfullt ihop och packas i trunkar. Om Julle och idrottsrörelsens alla andra dolda hjältar handlar utställningen Idrottsliv – om kassören, tränaren och chauffören.
Utställningen har vernissage på Arbetets museum i Norrköping den 11 januari och är ett samarbete mellan Arbetets museum, Sveriges Riksidrottsmuseum och Riksidrottsförbundet med anledning av RF:s 100-årsjubileum 2003. Under jubileumsåret ska utställningen turnera på ytterligare fem platser i landet.
I Sverige finns det 600 000 människor som är så engagerade att de varje år tillsammans ägnar cirka 140 miljoner timmar åt idrotten som ledare. Det finns ingen möjlighet att sätta ett pris på vad dessa hundratusentals uppmuntrare, tröstare, kamrater, tränare, bullbakare, gräsklippare och engagerade vuxna förebilder betyder för ur ett socialt och mänskligt perspektiv. Om man gör tankeexperimentet att idrottsledare skulle få betalt motsvarande en fritidsledarlön skulle deras insatser kosta samhället 18 miljarder kronor per år.
Utställningen vänder sig till både idrottsintresserade och andra, och innehåller många interaktiva moment. Har kan ung och gammal, stark och svag utmana varandra i femkamp, känna doften av omklädningsrum och titta in bakom dörren till styrelserummet.
– Det är så lätt att ta alla dessa anonyma idrottsledares insatser för självklara. Mycket få idrottsledare begär ekonomisk ersättning för sina insatser. Däremot vill de, liksom alla andra människor, ha uppskattning för den tid de lägger ner på sitt idrottsledarskap. Den uppskattningen hoppas vi att de ska få genom den här utställningen, säger Marie Louise Bergh, informationschef på Riksidrottsförbundet.