Ingrid Hall Roth ny chef för Marinmuseum

Marinmuseum har nu fått en ny chef. Det blev Ingrid Hall Roth, biträdande avdelningschef för Kulturhistoriska avdelningen vid Statens maritima museer och hon tillträder den 1 september sin nya tjänst i Karlskrona.

– Det blir både roligt och spännande att arbeta med Marinmuseum. Nu skall vi lägga alla problem bakom oss och fortsätta med den framgångsrika verksamheten på museet, säger Ingrid Hall Roth.

Ingrid Hall Roths grundkompetens är konservatorsyrket och fil.kand. i museiämnen, en karriär hon hittills krönt framgångsrikt som chefskonservator med stort ansvar bland annat för regalskeppet Vasa. Under senare år har hon synts mycket i massmedia, där hon lugnat allmänhetens farhågor gällande den gamla nationalklenodens
välbefinnande, skriver Statens maritima museer i ett pressmeddelande.

– Jag är väldigt glad att vi lyckats hitta en chef som uppfyller alla våra högt ställda krav, inte minst i fråga om erkänt goda ledaregenskaper. Statens maritima museer behöver en stark och självständig chef för Marinmuseum, säger överintendent Keith Wijkander.

Lika glad är inte Birgitta Thörnqvist, ledamot av Statens maritima museers styrelse. Enligt hennes har styrelsen varit överens om att det vore olämpligt att utse chef just nu.

– Mycket märkligt och synd. Styrelsen blev alltså överkörd av Keith Wijkander som har den formella rätten att utse sina underchefer i Statens maritima museer, säger Birgitta Thörnqvist till tidningen Sydöstran.

(2004-06-30)