Jakten på den försvunna staden

År 1897 hölls den Allmänna Konst- och Industriutställningen på södra Djurgården i Stockholm. Där byggdes bland annat en rekonstruktion av det medeltida Stockholm. Spåren från den uppbyggda staden ligger i dag begravda i jorden. Historiska museet skall genomföra en arkeologisk utgrävning på platsen och alla som vill kan vara med och gräva.

Mellan den 18-31 augusti undersöker Historiska museet en konstgjord ö som anlades till Allmänna Konst- och Industriutställningen 1897, även kallad Stockholmsutställningen. Där byggdes en miljö föreställande Helgeandsholmen under 1500-talet som befolkades av människor klädda i medeltidskläder. Husen var hälften så stora som i verkligheten.

Vykort från 1897. Utsikt från Strandvägen över entrén till utställningsområdet

Vykort från 1897. Utsikt från Strandvägen över entrén till utställningsområdet.
Industrihallen med sina minareter i ligger blickfånget och Nordiska museet syns till höger i bild.

– Vi har hittat spår efter helgeandshuset och mynthuset, säger projektledaren Katty H Wahlgren. Allt ligger i marken i området vid udden där det i dag står en staty av Jenny Lind. Det är nog inte många av dem som promenerar förbi som vet att de går rakt igenom en spektakulär historierekonstruktion!

På utställningsområdet fanns en uppseendeväckande industrihall med minareter där dåtidens nyaste teknik visades upp. Ungefär 1,5 miljoner människor besökte utställningsområdet, vilket gör den till en av Sveriges största publiksuccéer genom tiderna. Några av husen finns kvar, som restaurangerna Godthem och Ulla Winblad och den så kallade Skånska gruvan. Men många revs eller flyttades till andra platser och en del finns bara kvar som spår i marken. Trots att utställningen är omskriven så är lämningarna inte uppmärksammade som kulturmiljö.

Utgrävningsplatsen på Djurgården är öppen för besök och den 23-31 augusti får alla intresserade vara med och gräva.

Utsikt från Gamla Stockholm mot restaurangen Godthem sommaren 1897

Utsikt från Gamla Stockholm mot restaurangen Godthem sommaren 1897.
I bakgrunden syns den magnifika industrihallen, självklart centrum på utställningsområdet.
Foto: Stockholms Stadsmuseum.

På Historiska museet kan besökarna följa utgrävningen på distans och prata med arkeologerna via en uppkopplad TV-skärm. Här pågår även en utställning med bland annat fotografier och rekvisita och från Stockholmsutställningen. Projektledaren Katty H Wahlgren efterlyser berättelser och souvenirer som ännu i dag kan finnas hemma hos människor runtom i landet.

– På så sätt hoppas vi kunna samla in minnen från Stockholmsutställningen ur många olika perspektiv. Vi vill jämföra arkivmaterial, fotografier och museisamlingar med vad som kommer fram vid utgrävningen. Är det andra historier som har sparats, återberättats och gått i arv mellan privatpersoner?

(2008-08-14)