Jascha Golowanjuk – berättaren som teg

Jascha Golowanjuk var flykting, jude, homosexuell och en av våra första invandrarförfattare. I Det snöar i mitt hjärta möter vi hans erfarenheter av antisemitismen i Sverige, av homofobin och motviljan mot dem som inte passade in i folkhemmets trånga normer.

Samtidigt tog Golowanjuk till sig det svenska språket och var i årtionden en pålitlig försäljningssuccé för bokförlaget Wahlström & Widstrand. År efter år kom en ”årets Golowanjuk” lagom till julhandeln, men lika säkert som säljframgångarna var den nedgörande kritiken. Golowanjuk tilldelades en roll som ”främmande fågel”. Osvensk som konstigt kaffe utomlands.

Under andra världskriget föraktades han som jude och utlänning av högern och pekades ut som ledare för en judisk, homosexuell flyktingliga. Han blev en måltavla för vänsterns kamp mot homosexualitet på 1950-talet. Under proggens era förlöjligades hans skildringar av blodtörstiga bolsjeviker. Hans liv i Sverige är en katalog över svenskt hat.

Golowanjuks liv skildrar ett judiskt öde i Europa, i Sverige. Ett främlingskap och en längtan efter kärlek och bekräftelse.

Per Enerud är frilansjournalist och författare med Ryssland och Östeuropa som specialområde. Han har varit korrespondent för Sveriges Television i Moskva och pressråd vid Sveriges ambassad i Ryssland. Han har utgivit Låt oss dö som hjältar. Kvinnliga soldater i revolutionens Ryssland och Den farligaste av flyktingar. Paul Olberg – antinazist, antikommunist och dissident i folkhemmet samt Ett fruktansvärdt skräckvälde råder i Ryssland. Ryska revolutionen i svensk diplomatisk rapportering 1917–1919 tillsammans med Anna Pavlenko.

Per Enerud:
Det snöar i mitt hjärta. Jascha Golowanjuk – berättaren som teg
Carlsson Bokförlag
Utkom 2021