Spökskepp på Östersjöns botten

I fotoboken Ghost ships får vi följa med dykarna Jonas Dahm och Carl Douglas till de mest spektakulära vraken i Östersjön. Detta unika hav rymmer närmare 100 000 vrak – det kalla vattnet och avsaknaden av skeppsmask har skapat en skattkista för vrakletare. Det är regalskepp från stormaktstiden, ståtliga träskepp från 1700-talet, lastfartyg från 1800-talet och ubåtar från andra världskriget.

Ombord på dessa sjunkna skepp har tiden stått stilla – ofta känns det som om besättningen nyss lämnat fartyget. Vraken blir ett slags tidsmaskiner, en märklig blandning av brutal dramatik och det mjukt insomnade.

Dessa fantastiska bilder av vrak har väckt uppmärksamhet över hela världen och de visas här för första gången i riktigt stort format.

Carl Douglas är historiker, dykare och fotograf. Han har varit med och upptäckt bland annat det svenska signalspaningsflygplanet DC-3:an och vraket efter regalskeppet Svärdet. Jonas Dahm är dykare och undervattensfotograf. De har tidigare utkommit med Vrak i Östersjön – förlorade för världen.

Carl Douglas & Jonas Dahm:
Ghost ships. Östersjöns okända historia
Bokförlaget Max Ström
Utkom 2020