Spionjakt i folkhemmet

Inbrott, infiltratörer, åsiktsregistrering, en verksamhet finansierad med skattemedel utan att beslut fattats i demokratisk ordning. Listan över anklagelser mot den hemliga organisationen som i medierna kom att kallas IB innehöll en rad allvarliga punkter.

Det har gått femtio år sedan IB-affären briserade och de två journalisterna Peter Bratt och Jan Guillou, som stod bakom avslöjandet, dömdes för spionage och hamnade i fängelse. Spionjakt i folkhemmet är Anna-Lena Lodenius skildring av IB-affären utifrån bland annat intervjuer med flera av de inblandade som berättar om hur IB-affären förändrade deras liv. Hon skildrar också vänstervågen, tiden och samhällsklimatet under några turbulenta år i svensk historia.

Det här är historien om en händelse som inte bara skakade Sverige i sin samtid, utan även väcker frågor om hur långt vi är beredda att gå för att skydda rikets säkerhet – och vilka konsekvenser det får för demokrati och pressfrihet. Frågor som i dag fått förnyad aktualitet.

Anna-Lena Lodenius är journalist och författare till ett femtontal böcker. De flesta handlar om radikala och våldsbejakande politiska och religiösa rörelser, däribland Extremhögern som hon skrev tillsammans med författaren Stieg Larsson och En värmländsk Hitler. Birger Furugård och de första svenska nazisterna.

Anna-Lena Lodenius:
Spionjakt i folkhemmet. Ett halvsekel med IB-affären
Historiska Media
Utkom 2023