Kända och okända svenskamerikaner

I mitten av 1800-talet startade den stora utvandringen från Sverige till andra länder och då främst till USA. Anledningarna till att man valde att emigrera var förstås skiftande, men fattigdom och religiös och politisk intolerans var kanske de främsta, parade med äventyrslusta och drömmen om ett bättre liv.

I boken Svenskamerikaner – kända och okända möter vi 31 emigranter och emigrantättlingar som på något vis gjort avtryck i historien. Det handlar om skådespelare som Tippi Hedren och Larry Hagman, idrottare som Greta Johansson och Bob Nystrom och om uppfinnare, politiker och militärer. En del är mycket namnkunniga, andra mindre kända för en svensk publik. Sammantaget är spännvidden mycket stor även om film- och nöjesindustrin dominerar något.

De fylliga biograferna kompletteras med bilder och genealogiska bakgrunder. Antavlorna sträcker sig tre generationer tillbaka i tiden.

Ted Rosvall är kyrkomusiker, förläggare, föreläsare och författare.  Åren 2000-2008 var han förbundsordförande i Sveriges Släktforskarförbund. På eget förlag har han utgivit ett 25-tal böcker, de flesta med anknytning till Europas kungahus. Mikael Hoffsten är ekonomi- och bokhandelsansvarig på Sveriges Släktforskarförbunds kansli. Han har tidigare skrivit Släktforskarens lilla faktabok och Släktforskarens lilla faktabok 2.

Ted Rosvall & Mikael Hoffsten:
Svenskamerikaner – kända och okända
Sveriges Släktforskarförbund
Utkom 2017