Stockholm från staffli till fotografi

En stad förändras hela tiden. Men det finns också platser som är sig lika. I Förebild Stockholm – från staffli till fotografi ställs äldre målningar mot nytagna fotografier. Skillnaden är häpnadsväckande, samtidigt som man förundras över den igenkänning som finns, trots tidens gång.

Innan det var möjligt att fotografera avbildades miljöer, vyer, händelser och människor på målningar. I boken presenteras ett hundratal målningar och jämförs med samma plats i dag. Vad visar målningarna? Vad kan målningarna säga om tiden? Vad har hänt på platsen?

Målningarna spänner från Vädersolstavlan från 1523 till sent 1800-tal. Alla stadsdelar innanför tullarna i Stockholm finns representerade. Detaljer ut målningarna lyfts fram och knyts till historiska episoder i Stockholms historia. Till exempel om Axel von Fersen som mobben lynchade utanför Riddarhuset, vilket finns avbildat. Vid flera målningar och foton finns en karta som visar exakt vilken plats och vy som avses.

Peter Källviks har tidigare utkommit med bland annat Linköping – härdånu 1870 till 1910,  NuDå! Stockholm och NuDå! Göteborg där gamla foton möter nya.

Peter Källviks:
Förebild Stockholm – från staffli till fotografi
Ordalaget Förlag
Utkom 2021