Kerstin Hesselgren – hälsovårdsapostel och riksdagspionjär
Kerstin Hesselgren (1872–1962) var den främsta kvinnan inom svensk politik och offentlig förvaltning före 1945. Hon var en av de fem kvinnor som först tog plats i riksdagen och även en pionjär inom många andra områden, inte minst som statlig yrkesinspektris.
Som dotter till en bruks- och provinsialläkare i Hofors i Gästrikland kom Kerstin Hesselgren tidigt i kontakt med levnadsförhållanden inom olika sociala grupper och bestämde sig för att arbeta för att undanröja faktorer som hotade människors hälsa, exempelvis vad gäller kost, levnadsvanor, bostäder och arbetsplatser. Hennes idoga arbete, kunskap och inte minst hennes sociala kompetens bidrog till att hon blev en stark socialliberal röst att räkna med, både i Sverige och internationellt.
Anders Johnson är författare med inriktning på svensk politisk och ekonomisk historia. Han har skrivit eller medverkat i cirka 150 böcker, varav många handlar om entreprenörskap, bland annat Garpar, gipskatter och svartskallar som utsågs till Årets bok om svensk historia 2010.
Anders Johnson:
Kerstin Hesselgren – hälsovårdsapostel och riksdagspionjär
Förlaget Näringslivshistoria
Utkom 2023