Klockor på de svenska kungliga slotten

Klockorna på de svenska kungliga slotten tickar på och kan berätta fantastiska historier. Om tiden, Chronos, om förgyllda timglas, om strålande stjärnbilder och om livets förgänglighet klockorna är som spännande bilderböcker. Tittar vi närmare på dem där de står, ofta omgivna av kandelabrar eller urnor och med en bakgrund av en förgylld spegel, kan vi upptäcka en hel värld.

I Slottstid beskrivs de olika uren och deras bakgrund i text och bild. Varför de står just där, när de är tillverkade och av vem. Vi får möta hovurmakare Fredman från Bellmans tid och urmakarna i den kända familjen Linderoth.

Alla utsökta fodral som omger klockorna har också många historier att berätta om olika tidsepokers konststilar, om inredning i de kungliga slotten, om influenser från andra länder, om klockor som statusobjekt och mycket mer.

De elva kungliga slotten i Sverige är alla representerade i boken: Stockholms slott, Gripsholms slott, Rosendals slott, Rosersbergs slott, Tullgarns slott, Ulriksdals slott, Strömsholms slott, Drottningholms slott, Kina slott, Gustav III:s paviljong och Haga slott.

Tulla Grünberger är konsthistoriker och fil.dr vid Stockholms universitet. Hon har tidigare skrivit bland annat Hovslagargatan 4 – ett hus på Blasieholmen och Trefaldighetskyrkan på Majorsgatan. Martina K Svensson är fotograf sedan 27 år och har medverkat i artiklar i magasin och tidskrifter såsom Gods och Gårdar, Sköna Hem, Hus och Hem och Tidningen Vi.  

Tulla Grünberger (text) & Martina K Svensson (foto):
Slottstid. Klockor på de svenska Kungliga slotten
Votum & Gullers Förlag
Utkom 2019