Konsten att bli kung – från Jean Baptiste Bernadotte till Karl XIV Johan
Dunkers kulturhus
21 oktober 2010 – 1 maj 2011
Utställningen Konsten att bli kung – från Jean Baptiste Bernadotte till Karl XIV Johan öppnade på dagen 200 år efter att Jean Baptiste Bernadotte steg i land i Helsingborg, och därmed i Sverige, för första gången. Hit kom han för att överta den svenska tronen. Hur kom han hit, och hur lyckades han med den oerhörda bedriften att bli kung på riktigt – och att grunda en ny kunglig dynasti?
Konsten att bli kung är historien om en vanlig mans väg till tronen. Om republikanen som räddade den svenska monarkin. Om den lille pojken från Pau i Frankrike vars liv blev en resa lika innehållsrik och spännande som en Hollywoodfilm. I utställningen får vi följa berättelsen om ett Europa i krig, ett land i kaos och födelsen av det moderna Sverige. Allt med utgångspunkt i Jean Baptiste Bernadotte liv. En man som, trots att han aldrig lärde sig att tala svenska, blev en populär och omtyckt kung, och vars goda rykte står sig än idag – liksom ätten Bernadotte än idag sitter på kungatronen.
Interiör från utställningen Konsten att blir kung. Foto: Wiveka Krantz |
Hur gjorde han? Var Karl XIV Johan ett PR-geni, tvåhundra år innan begreppet fanns? Utställningen är delvis uppbyggd som en ”handbok” i konsten att bli kung på riktigt. I 14 steg får man lära sig vad som krävs, åtminstone enligt Karl XIV Johan. Utvalda autentiska föremål, bilder och berättelser blandas med den senaste forskningen. Här visas hur kungarollen kan formas, förändras och upprätthållas inom olika sociala och kulturella ramar, och genom genomtänkta strategier. Det finns många spännande paralleller att dra till vår egen tid. Nyligen blev en annan man av folket en del av det svenska kungahuset, Daniel Westling. Det som känns modernt och nytänkande idag, skedde alltså redan för 200 år sedan.
Bernadottes landstigning med och av Helsingborgs stadsteater. Foto: Louise Larsson/Helsingborgs stad |
Utställningen invigdes på jubileumsdagen den 20 oktober av Carl XVI Gustaf i närvaro av drottning Silvia, drottning Margrethe II av Danmark, kronprinsessan Victoria, prins Carl Philip, prins Daniel och prinsessan Benedikte av Danmark.
Utställningen är skapades av Annmari Kastrup (projektledning/producent), Anders Rabenius (utställningsformgivare) och Lars Forsberg (utställningstexter).