1700-talets former

Röhsska museet
Ny basutställning, 24 april 2021

1700-talets former. Foto: Carl Ander/Röhsska museet

Foto: Carl Ander/Röhsska museet

Medan Röhsska museet har varit stängt på grund av smittskyddsrestriktioner har det varit full aktivitet på våning två, som kommer att öppnas igen i etapper. Först ut är nya basutställningen 1700-talets former.

– När vi nu välkomnar publiken tillbaka är vi stolta över att kunna presentera en stor satsning med fokus på museets samling, säger museichef Nina Due.

1700-talets former utgår från museets rika 1700-talssamling där några av föremålen aldrig tidigare visats. Utställningens tre salar visar broderi, glas, figuriner såväl som hela rumsinteriörer.

Delar av våning två har varit stängt i mer än tjugo år och 1700-talsutställningen har varit stängd i tio år.

– I 1700-talets former har vi blandat helt nya utställningsrum med återöppnande av omtyckta favoriter. Vi hoppas att de som längtat i 10 år ska få kära återseenden men vi hoppas också genom ny form och nya föremål kunna få fler att upptäcka 1700-talet, säger utställningsproducent Jessica Sjögerén.

Tidsperioden utgör starten på den moderna designhistorien men perioden har också en särställning inom svensk formhistoria. En särställning som beror på att rådande importlagar gav svenskt konsthantverk en unik möjlighet att utvecklas. Redan för hundra år sedan när Röhsska museet grundades påbörjades en omfattande insamling av föremål som idag utgör museets 1700-talssamling. Under den tiden idealiserades 1700-talet, något som projektgruppen som jobbat med utställningen sett som en spännande utmaning.