Kulturskatter hackas på Stockholms slott

Webbutvecklare tävlar om att bygga applikationer av europeiska kulturarvsskatter som huvudingrediens i en hacktävling på Stockholms slott den 10–11 juni. Flera tongivande europeiska institutioners digitala arkiv öppnas för de tävlande som fritt kan ösa inspiration ur dessa rika källor under eventet.

Hack4Europe organiseras av Europeana som drivs på uppdrag av EU-kommissionen. Parallellt med tävlingen i Stockholm arrangeras fler hackathons ute i Europa i England, Polen och Spanien. Det svenska eventet arrangeras i samarbete med Riksantikvarieämbetet och Livrustkammaren som upplåter den ståtliga tävlingslokalen på Stockholms slott där ett trettiotal entusiastiska webbutvecklare kommer att bygga nya demo-applikationer under ett dygn.

Riksantikvarieämbetet levererar information om kulturarvet från svenska institutioner till Europeana genom K-samsök.

– Vi är glada att Europeana valde just Sverige som ett av Hack4Europe-länderna och att vi på det här sättet kan släppa in entreprenörer och kreatörer bland våra kulturskatter, säger Karin Nilsson som är projektledare för Hack4Europe Sweden och verksamhetsansvarig för K-samsök på Riksantikvarieämbetet. Vi har länge arbetat för att öppna upp våra statliga arkiv och samtidigt kunna släppa fler av våra artiklar med fria rättigheter och på så sätt göra vårt kulturarv tillgängligt för alla, digitalt. Vi hoppas att hackathonet ska uppmärksamma vilket spännande material som väntar på att bli upptäckt både i K-samsök och i Europeana.

– På Europeana vill vi göra det europiska kulturarvet tillgängligt för medborgarna på internet och dessutom förser vi dem med verktyg för att kunna bygga nya tjänster sprungna ur det digitala materialet med hjälp av Europeanas sökmotor API och Linked Open Data Pilot. Vi hoppas att Hack4Europe-eventen ska resultera i att helt nya applikationer kommer fram som vi aldrig hade tänkt ut eller kunnat utveckla själva, säger David Haskiya, som är produktutvecklare på Europeana. Vad skulle egentligen kunna bli möjligt om Europas vetenskapliga och kulturella samlingar i de digitala arkiven var öppet och tillgängligt material?

De tävlande får använda Europeana Search API samt även testnyckel och teknisk dokumentation för att komma åt Europeanas enorma samling av 18 miljoner kulturskatter från 1 500 av Europas mest kända gallerier, bibliotek, arkiv och museer. För första gången får de fri tillgång till Europeanas Linked Open Data pilot som för närvarande innehåller mer än 3 miljoner arkiverade objekt med CC0-licencer, det vill säga fria rättigheter.

Den applikation som bäst visar på styrkan med att använda de öppna kulturarvsarkiven vinner tävlingen. Den tävlande som har utvecklat applikationen med den största sociala och ekonomiska potentialen blir inbjuden till en speciell ceremoni på Digital Assembly Agenda i Bryssel den 16 – 17 juni tillsammans med finalisterna från de andra Hack4Europe-tävlingar. Neelie Kroes, vicepresident på Europeiska Kommissionen delar ut priset.

(2011-06-10)