Kungliga Operans 250-åriga historia i digitalt arkiv

Foto: Marcus Hansen

Foto: Marcus Hansen

Nu blir det möjligt för forskare och intresserad allmänhet att förkovra sig i Sveriges nationalscen för opera och balett – från 1773 till nutid. Under flera år har Kungliga Operan digitaliserat delar ur sin snart 250-åriga historia med skisser, kostymer och affischer.

Med hjälp av Riksbankens Jubileumsfond gör Kungliga Operan nu en av sina största digitala satsningar hittills. Nu släpps ”Arkivet” – en databas som gör det möjlighet att djupdyka i Operans repertoar genom tiderna. Arkivet är en ständigt växande databas över Operans verksamhet. Först ut är Operans repertoar där information om artister, dirigenter och föreställningar som från den 8 juni finns tillgängligt för allmänheten.

I Operans samlingar och arkiv finns bland annat rariteter som kostymskisser från Gustav III:s tid, Birgit Nilssons Valkyriadräkt, Jussi Björlings kostymer från paradroller samt dekorskisser av stora konstnärer som exempelvis Isaac Grünewald. Dessa föremål kommer att digitaliseras och finnas tillgängliga för allmänheten i ett senare skede.

– Vi försöker ständigt ligga i framkant och använda ny teknik för att nå så många människor som möjligt med vår scenkonst. Till exempel var Kungliga Operan 2008 först ut med att sända opera och balett live på svenska biografer, säger Birgitta Svendén vd och operachef Kungliga Operan.

– Att tillgängliggöra vår verksamhet genom digitala tjänster är oerhört viktigt. Genom databasen kan vi nå fler människor och att innehållet i vårt unika arkiv nu kommer fler tillgodo känns väldigt roligt, fortsätter Svendén.

– Att få göra det möjligt att djupdyka i vår historia känns fantastiskt! Våra mycket välbevarade arkiv och samlingar kan berätta oändliga historier om oss som nationalscen och våra konstformer, säger Helena Iggander arkivarie på Kungliga Operan.

– Nu bjuder vi in allmänheten att ta del av en fullmatad databas över vår repertoar. Här finns information om föreställningar, konstnärer och artister som genom vår snart 250-åriga historia har utgjort en viktig del av Stockholms kulturliv, säger hon.

På Operans webb kommer samlingsnamnet för detta att vara Arkivet.

(2017-06-18)