Lantmäteriet bjuder på gratis bilder från unikt kartarkiv

Genom att botanisera i Lantmäteriets kartsamlingar går det att hitta kartor som är rena konstverk. Nu är de också fritt tillgängliga för alla då det går att beställa högupplösta digitala bilder från det historiska kartarkivet – helt gratis.

Tidigare har Lantmäteriet tagit ut en kostnad vid beställning av bilder från tjänsten ”historiska kartor”. Nu är det helt gratis för vem som helst att beställa en högupplöst digital kopia på den karta som man sökt fram ur några av de fyra historiska kartarkiven. Inte mindre än 1 miljon kartor och akter mellan åren 1628 och 1928 visas i tjänsten Historiska kartor, skriver Lantmäteriet i ett pressmeddelande.

Lantmäteriet är unikt i världen med så detaljerade geometriska kartor och handlingar från 1628 och framåt.

– I Sverige har vi varit tidiga med att kartlägga byarna och beskriva vem som äger vad. Det finns inte många länder i världen som har en så omfattande kartsamling som vi har i landet, säger Lena Norberg som är produktutvecklare på Lantmäteriet.

Intresset för historiska kartor finns hos långt fler än släktforskare och historiskt intresserade. Den som köpt en fastighet är ofta nyfiken på att få veta mer om dess historia. Har man riktigt tur ramlar man också över kartor som närmast är att betrakta som konstverk. Framför allt finns dessa kartor i Lantmäteristyrelsens arkiv, ett av de fyra arkiv som ingår i tjänsten Historiska kartor.

– Det är ofta där du hittar de riktigt vackra kartorna, sådana som man vill sätta upp på väggen. Vissa lantmätare var konstnärer och väldigt duktiga på detaljer, säger Norberg.

Den som vill skriva ut kopian över sin historiska karta gör det antingen via en egen skrivare eller via ett företag som kan skriva ut stora bilder. Det är inte en tjänst som Lantmäteriet erbjuder.

Tjänsten Historiska kartor kommer att vidareutvecklas under året och bland annat få ett mer användarvänligt gränssnitt. En annan förhoppning är att kartbilderna ska gå att öppna i PDF-format. I dag öppnas de genom ett program som finns att hämta via Lantmäteriets hemsida.

(2021-03-14)