Armémuseum
1 juni 2012 – 31 mars 2013
”En armé marscherar på sin mage” är ett citat som brukar tillskrivas Napoleon. Att soldater behöver mat och dryck för att fungera i fält är uppenbart för de flesta av oss. Men alla är kanske inte medvetna om vilken central roll mat och försörjning har haft i krigsföringen genom historien. Genom årtusenden har människor krigat om mat och med mat. Men det går inte att kriga utan mat.
– Matförsörjning har alltid varit nödvändig för att få en armé att fungera, för att soldaterna ska orka marschera och strida. Att strypa fiendens tillgång på mat är ett vapen som ofta är betydligt mer effektivt än kulor och granater, säger Klas Kronberg, utställningens projektledare.
Fältslakterier, kokgropar för långkok, bagarens och slaktarens sysslor, officerarnas dukade bord. Utställningen Mat för en hel armé speglar dessa frågor och berättar om matens roll i militärhistorien. Vad åt man, hur tillagades maten och hur bar man sig åt – i ur och skur, flera mil från närmaste stad? Under krigstid påverkas såklart också civilbefolkningens matvanor. I Sverige under andra världskriget medförde bristen på livsmedel att recept med ersättningsprodukter spriddes i stor omfattning. Receptböcker med alternativa livsmedel trycktes och som aldrig förr åt svenskarna djur som grävling, ekorre och kråka.
I sex specialbyggda montrar visas föremål ur Armémuseums samlingar som speglar matkultur inom den svenska armén – från 1600-talets närproducerade långkok till dagens frystorkade stridsportioner.