Militärhistoriska besöksmål i Sverige

Boken Hemliga utflykter innehåller nästan tusen militärhistoriska besöksmål i Sverige samt ett antal korta artiklar med bakgrundsmaterial. De besöksmål som inte har gatuadress, har GPS-position, de flesta har dessutom en utförlig vägbeskrivning.

”Naturligtvis kan man inte skriva en bok om ’hemliga utflykter’. Dels för att det vore direkt olagligt och dels för att säkerhetspolisen snabbt skulle ringa på dörren. Nej, meningen med titeln på boken Hemliga utflykter är istället att lyfta fram sådant som varit hemligt eller undanskymt. Det kan också röra sig om otillgängliga, intressanta sevärdheter. Men det rör sig också om sådant som ligger rakt framför ögonen på oss, och som vi kanske inte skänker en tanke.”

Detta är inte bara en guide- och utflyktsbok, utan också en bild över vad som, just nu, finns att upptäcka i det militärhistoriska landskapet. Förutom de nästan tusen militärhistoriska sevärdheter finns artiklar om bakgrunden till en del av sevärdheterna, bland annat flygbaser och Kalixlinjen.

”Naturligtvis är det inga problem att leta sig fram till regementsområden, kaserner, byggnader, flygfält och liknande. Platser som normalt lever vidare, ofta för andra verksamheter som bostäder och industrier. Men allt det andra, det där som var lite spännande. Det där som varit hemligt, och eller, otillgängligt.”

Leif Högberg och Jan-Erik Ohlsson har tillsammans tidigare skrivit guideböckerna Militär utflykt! En vägvisare till militärhistoriska sevärdheter i Sverige och Fortsättningen! Militär utflykt. En vägvisare till militärhistoriska sevärdheter

Leif Högberg & Jan-Erik Ohlsson:
Hemliga utflykter. Spännande militärhistoriska besöksmål i Sverige
Fort & Bunker
Utkom 2018