Mönstermani – svensk textildesign 1920–90-tal

Textilmuseet
21 maj 2022 – 19 februari 2023

I dag finns ett stort intresse för tryckta tyger från mitten av 1900-talet. Textila mönster kan väcka minnen från barndomen, från kläder vi burit eller tyger som omgett oss i våra hem. I utställningen Mönstermani visas en myllrande exposé över de tryckta mönstrens moderna historia i Sverige. Här presenteras över 350 mönster, från designklassiker skapade av välkända namn till nya favoriter att upptäcka av mer okända formgivare.

Tryckta tyger är ett relativt nytt inslag i svensk textiltradition. Industritillverkade tygtryck med professionellt designade mönster fick ett stort genomslag i mitten av 1900-talet. I Sverige fanns då många fabriker och ateljéer som producerade tryckt textil av hög kvalitet. De som tog fram mönstren var utbildade till bland annat mönsterritare, modetecknare, illustratörer och konstnärer. Textildesign är ett konstnärligt krävande yrke där formgivaren förutom att komponera ett spännande mönster även behöver känna till de tekniska förutsättningarna för produktionen.

Textilmuseets utställningen är baserad på boken Tryckta tyger för alla tillfällen av kulturhistorikerna Anna Lindqvist och Marie Odenbring Widmark. Textilierna som visas är resultatet av deras mångåriga samlande och detektivarbete i att identifiera de ofta bortglömda kvinnliga textilformgivare som påverkat hur vi klätt oss och inrett med textil. Här möter besökarna flera av dessa formgivare och deras mönster för områden som mode, inredning och högtider.

Utställningen berättar också om företag och händelser som gjort avtryck i svensk textiltryckhistoria, hur det går till att ta fram ett tryckt tyg och hur man kan känna igen mönster från olika tider.