Nationalmuseum släpper 3 000 bilder fria

Gustaf Cederström: Ansgar förkunnar kristendomen. Andra förslaget till väggmålning i Nationalmuseums övre trapphall (1889)

Gustaf Cederström: Ansgar förkunnar kristendomen (1889)

Nationalmuseum släpper 3 000 högupplösta bilder av sina mest populära målningar fria för nedladdning på Wikimedia Commons. Bilderna blir samtidigt också zoombara i museets egen webbdatabas.

Under tiden som Nationalmuseums byggnad renoveras är en begränsad del av samlingarna tillgängliga för allmänheten. För att kunna erbjuda en större möjlighet att ta del av konsten inleddes förra året ett samarbete med Wikimedia Sverige som gör att högupplösta bilder av runt 3 000 målningar i samlingarna nu är tillgängliga och nedladdningsbara på Wikimedia Commons. De är märkta som Public Domain vilket innebär att de är en del av vårt gemensamma kulturarv och kan användas fritt till alla ändamål. Bilderna är också zoombara i museets egen webbdatabas, men utan nedladdningsfunktion i nuläget.

– Det är vår övertygelse att vi möter vårt uppdrag att främja konsten, konstintresset och konsthistorien genom att låta bilder av våra samlingar bli en naturlig del av den digitala miljö vi idag rör oss i. Vi vill också tydliggöra att konsten ägs av alla och är till för alla, oavsett hur användningen av bildmaterialet ser ut. Vi hoppas att vår öppna samling leder till nya kreativa vidareutvecklingar av konsten, säger Berndt Arell, överintendent på Nationalmuseum.

Fredric Westin: Bernadotteska Familjetavlan (1837) (beskuren).

Fredric Westin: Bernadotteska Familjetavlan (1837) (beskuren).

Nationalmuseum kommer att fortsätta tillgängliggöra samlingarna i takt med att den pågående digitaliseringen går framåt och den digitala infrastrukturen förbättras. Målet är att på sikt öppna en portal som erbjuder snabb och enkel åtkomst till alla museets bild- och arkivsamlingar. Nationalmuseum ansluter sig nu till skaran av museer som redan har släppt sina bilder fria såsom till exempel Livrustkammaren och Skolklosters slott med Stiftelsen Hallwylska museet (LSH), Rijksmuseum i Amsterdam och Statens Museum for Kunst i Köpenhamn.

Länk till bilderna på Wikimedia Commons.

(2016-10-16)