Södra Ringsjöortens Bygdeförening är bäst i landet

Claes Nordfeldt och Gull Rydström från Södra Ringsjöortens bygdeförenings styrelse. Foto: Michael Johansson

Claes Nordfeldt och Gull Rydström från Södra Ringsjöortens Bygdeförenings styrelse. Foto: Michael Johansson

Södra Ringsjöortens Bygdeförening i Skåne har tilldelats utmärkelsen Årets hembygdsförening. Förutom äran och uppmärksamheten får föreningen 10 000 kronor.

– I år ville vi uppmärksamma en förening som visat kreativitet och innovationsförmåga. Med sitt inspirerande arbetssätt är Södra Ringsjöortens Bygdeförening verkligen en värdig vinnare, säger Jan Nordwall, generalsekreterare för Sveriges hembygdsförbund.

Så här lyder juryns motivering:
”Södra Ringsjöortens Bygdeförening levandegör historien med fötterna stadigt i nutiden och blicken mot framtiden. Hembygdens historia presenteras med en mångfald av aktiviteter som guidade turer både på land och till sjöss och föreläsningar om lokala mattraditioner. Södra Ringsjöortens Bygdeförening är med sin kreativitet och sitt nytänkande en förebild och värdig vinnare av utmärkelsen Årets hembygdsförening.”

– Vi är förstås stolta, glada och överväldigade över denna fina utmärkelse som inspirerar oss och ger resurs och  energi att vidareutveckla verksamheten, säger föreningens ordförande Gull Rydström till Nättidningen Svensk Historia.

De nominerade till årets utmärkelse var Björkö Hembygdsförening, Björkö-Arholma Hembygdsförening, Gudhemsbygdens Hembygdsförening, Härnevi Hembygdsförening, Karbenning Hembygdsförening och Södra Ringsjöortens Bygdeförening.

Prisutdelningen skedde i lördags vid Sveriges hembygdsförbunds riksstämma i Nyköping. Priset delades ut av förbundets ordförande Anna-Karin Andersson.

Årets Hembygdsförening
2021: Rytterne Hembygdsförening
2020: Sliperiet Gylsboda
2019: Sundsjö Hembygdsförening
2018: Herrljunga Hembygdsförening
2017: Ljungdalens Hembygdsförening
2016: Snöstorps Hembygdsförening, Bureå Hembygdsförening och Fagersta-Västanfors Hembygds och Fornminnesförening

(2022-06-06)