Nättidningen Svensk Historia tävlar om Kunskapspriset

Nättidningen Svensk Historia har för andra året i rad gått till final i Kunskapspriset. Nomineringskommittén anser att nättidningen ”bidrar aktivt till att vidmakthålla historieintresset i Sverige”. Övriga finalister i kategorin Näringsliv är Göran Grimvall och LL-förlaget.

De sammanlagt femton finalisterna har valts ut bland totalt drygt 300 inkomna nomineringar från hela Sverige. I de övriga fyra kategorierna märks bl.a. Naturhistoriska Riksmuseet, Forskning och Framsteg, Förbundet Unga Forskare och Tom Tits Experiment. På kvällen den 13 oktober offentliggörs vid Kunskapsgalan i Stockholms stadshus vilka fem finalister som blir årets pristagare. Kronprinsessan Victoria är årets prisutdelare.

Nättidningen Svensk Historias redaktör Peter Kristensson på Kunskapsgalan 2003

Nättidningen Svensk Historias redaktör Peter Kristensson på Kunskapsgalan 2003.
Foto: Filip Järnehag.

Kunskapspriset om 1,25 miljoner kronor årligen instiftades 2002 av Nationalencyklopedin. Priset skall uppmuntra kunskapstörst och stimulera dem som i Sverige på ett nytt, annorlunda eller lustfyllt sätt lyckas stimulera andra att söka kunskap. I juryn sitter bl.a. Arne Ekman, Nationalencyklopedins chefredaktör, Carl-Henric Svanberg, koncernchef i Ericsson och Bengt Göransson, ordförande i Föreningen Norden och tidigare utbildningsminister.

Prisutdelningen på Kunskapsgalan direktsänds klockan 21.00-22.00 i Kunskapskanalen.

(2004-09-20)