Nomineringarna klara till Årets Museum 2005

Dansmuseet i Stockholm, Röhsska museet i Göteborg och Värmlands museum i Karlstad är de tre nominerade till Årets Museum 2005. Vilket museum som tar hem priset avgörs av en jury bestående av Svenska museiföreningens styrelse. Priset delas ut under Museiveckan i Göteborg den 4 april.

Juryns motivering lyder:

Dansmuseet har, genom att modigt och uppstudsigt tänja på gränserna för ämnet dans, markerat sin plats i den aktuella samhällsdebatten. Med dans i alla tänkbara och otänkbara former, färger och riktningar välkomnar, värmer och vitaliserar Dansmuseet sin publik.

Röhsska museet har genom en kraftsamling och ett målmedvetet arbete vänt en negativ utveckling och återtagit sin ställning bland landets främsta museer inom konsthantverk och design. Museet har inom rådande ramar trollat med knäna, vilket har resulterat i ett rikt utbud av utställningar, nytändande pedagogik och höjda besökssiffror.

Värmlands museum. För att öka professionaliteten bland de yngre medarbetarna, har Värmlands museum på ett ansvarstagande sätt satsat på ett för museivärlden nydanande och inspirerande mentorskapsprojekt. Museet har, med en verksamhet som är både i takt med tiden och relevant för värmlänningarna, arbetat strategiskt och framgångsrikt för att nå en mer museiovan publik.

Förra året utsågs Kulturen i Lund till Årets museum.

(2005-03-17)