Nordiska museet öppnar igen den 1 juni

Nordiska museet. Foto: Karolina Kristensson/Nordiska museet

Foto: Karolina Kristensson/Nordiska museet

Nordiska museet öppnar varsamt för publik i sommaren. Den 1 juni öppnar museet på dörren till den stora byggnaden för ett begränsat antal besökare per dag.

– Vi ser fram emot att välkomna våra besökare till en stor upplevelse under trygga former. Nordiska museet har generösa ytor, imponerande rymd och utställningar i fyra våningsplan. Vi hjälper våra besökare att hålla två meters avstånd och ge varandra utrymme att i lugn och ro utforska museet, säger Sanne Houby-Nielsen, styresman på Nordiska museet.

Den 1 juni påbörjas en stegvis öppning för ett begränsat antal besökare per dag. Samtliga utställningar är öppna för besök med audioguide samt även museibutik och restaurang. I Stora hallen visas ”Arktis – medan isen smälter”, som är nominerad till Årets utställning. Utställningen skildrar livet med isen som granne och ger ett historiskt perspektiv på människans hanterande av kriser, utmaningar och möjligheter.

I ett andra steg, lagom till semestertider, öppnar två stora nyheter: Nordiskas bakgård med Café Lusknäppen och  Tidsvalvet, Nordiska museets storsatsning på barnens historia.

Nordiska museet följer riktlinjer och rekommendationer kring coronaviruset. Museet har vidtagit försiktighetsåtgärder för att undvika risk för smittspridning och trängsel i lokaler och köer, både inomhus och utomhus. Till exempel undviker museet att ge guidade visningar och håller Lekstugan stängd eftersom den bygger på nära lek på små ytor.

(2020-05-11)

Se även Coronaviruset stänger museer (2020-03-19)