Nu slåss de i Axtorna igen

Året är 1565. Platsen är Axtorna, mellan Falkenberg och Ullared. Fladdrande fanor, rungande kanonskott, klingande svärd … När krutdimmorna lättar har 4 000 krigare mist livet under en enda dag. Sista helgen i september 2006 iscensätts slaget vid Axtorna igen.

Axtorna Historiesällskap vill åskådliggöra ett av Sveriges stora fältslag. Att slaget försvunnit in i glömskan beror kanske på att det saknade betydelse för det nordiska sjuårskrigets utgång, eller att Halland var danskt och att Sverige förlorade slaget.

Men nu ska vi minnas Axtorna 1565 igen. Under helgen den 30 september till den 1 oktober kommer ett flertal militärhistoriska föreningar att delta för att återskapa en del av slaget. Kanonskott utlovas, liksom 1500-talsmusik, föreläsningar och hantverksmarknad.

Arbetet med att uppmärksamma slaget startade för många år sedan av Okome, Köinge och Svartrå Hembygdsförening. Det har sedan utvecklats till ett projekt, som involverat både historiker och antikvarier, och i dag deltar många i Axtorna Historiesällskaps arbete med att göra slagfältet till ett framtida turistmål.

(2006-09-25)