Ny tidning för unga inför Förintelsens minnesdag

I december får alla grundskolor med årskurs 7, gymnasieskolor, samt bibliotek och museer i hela landet 27 januari – en tidning till Förintelsens minnesdag.

Den 27 januari är årsdagen av befrielsen av koncentrations- och förintelselägret Auschwitz-Birkenau 1945. Dagen uppmärksammas i Sverige och andra länder för att hedra och minnas Förintelsens offer.

– Minnesdagen är en dag på året då vi kan samlas för att minnas varför vi arbetar för alla människors lika värde. Förhoppningen är att tidningen ska beröra och bidra till unga människors engagemang för demokratin, säger kulturminister Marita Ulvskog.

I tidningen möter vi barnbarn till några av dem som överlevde nazismens terror och som talar om hur detta påverkar dem själva och deras familjer idag. Forskare, arkitekter, journalister och ungdomar berättar om varför Förintelsen intresserar och engagerar dem. “27 januari” innehåller även fakta om Sveriges förhållande till Tyskland under andra världskriget och FN:s konvention om mänskliga rättigheter. Ett avsnitt ur Mannen utan öde av Imre Kertész, årets nobelpristagare i litteratur, ingår i tidningen.

Tidningen ges ut av Kommittén för Levande historia.

(2002-12-05)