Nystart för Släktband

Freja Lantto Heldebro. Foto: Markus Åkebo/Sveriges Radio

Freja Lantto Heldebro. Foto: Markus Åkebo/Sveriges Radio

Den 4 december är det nystart för Släktband i Sveriges Radio P1. Precis som tidigare säsonger står enskilda människoöden från förr i fokus – med Släktband vill redaktionen ”beröra och levandegöra historien genom att låta dåtidens människor träda fram och ta form”.

Ny redaktör och programledare efter duon Gunilla Nordlund och Elisabeth Renström är Freja Lantto Heldebro. Hon är vanligtvis reporter och programledare på P4 Västerbotten och har sina rötter i Tornedalen, Malmfälten och norra Finland. De släkthistorier hon vuxit upp med, liksom andra familjemedlemmars släktforskning, har betytt mycket för hennes förståelse för vem hon är och varifrån hon kommer.

– Jag tycker som mest om när jag får berätta om människors vardag, levnadsöden och, självklart, historia. Jag hoppas att de historier jag valt ut ska beröra och väcka till eftertanke, hur våra förfäder levde och hade det, säger Freja Lantto Heldebro.

Med nystarten av Släktband får programmet delvis en ny utformning. Med sig i studion kommer Lantto Heldebro att ha Anna Maria Erling, journalist och redaktör med en bakgrund på bland annat tidskrifterna Populär Historia och Släkthistoria.

Säsongens inleds med berättelsen om 1600-talsprästen Anders Balck, som led av ”huvudsvaghet” och ställde till med problem för så väl sin församling som domkapitlet och sin närmaste familj.

Släktband sänds klockan 10.35 på måndagar och finns även att finnas tillgängligt på appen Sveriges Radio Play.

(2023-12-02)

Se även Sista säsongen för populär programledarduo (2023-03-12)