Om den största arkeologiska utgrävningen i Sverige
Föreställ dig en skärgård i skogen. Sveriges östkust var för tusentals år sedan en trakt där vatten och land bytte plats. Människor måste ha häpnat inför förändringen. Landhöjningen fick stora bördiga slätter att träda fram inför deras ögon! Inget liknande har hänt någon annanstans i världen.
Livet i detta unika landskap har nu undersökts i det största arkeologiska projektet någonsin i Sverige. Längs en sträcka av åtta mil, inför byggandet av en ny motorväg för E4:an genom Uppland, har hundratals arkeologer fingranskat marken där vägen skulle fram. En sträcka som också går rakt genom en mytomspunnen trakt vid Gamla Uppsala, där det redan för tusen år sedan sades att fruktbarhetsguden Frej var kung.
Nu kan en ny historia rullas ut som en jättelik filmremsa genom detta legendariska landskap där det sagts att ”Svearikets vagga” stod. Men den börjar inte vid kungshögarna i Uppsala, utan bland säljägare och samlare i en gles skärgård. Fortsätter med bronsålderns storslagna ceremonimästare som tar uppstickande uddar och berg i besittning för sina uppvisningar. Innan järnålderns flitiga bönder tar sig an de uppstigande bördiga slätterna och skapar en blomstrande samhällstillväxt.
Fynden talar om människor och deras planer. En bit av ett svärdshandtag med vackert mönster, ett vapen som legat bortglömt i skogen i nästan 4000 år. En dunkelt gnistrande kristall gömd som offer nere i stolphålet till ett mäktigt boningshus. En liten tråd av guld, inte större än ett halvt gem, i en grav från stenåldern djupt inne i skogen. Fynden handlar om husbyggen, uppfinningsrika försök att ordna kylskåp till maten, och den bävan man känt vid makternas åkallan. Aldrig förr har en bygd och dess tillkomst kunnat beskrivas så i detalj.
Maja Hagerman följer arkeologerna i deras letande, lägger pussel med fynden och upptäcker en berättelse under motorvägen. Den handlar om hur samhället tog sin början. Framför allt berättar hon om människorna. De som i det uppstigande landet började bygga sin värld.
Maja Hagerman är idéhistoriker och journalist. Hon fick 1996 Augustpriset för Spåren av kungens män och hennes I miraklers tid. Bland madonnor, stenhuggare och helgon i medeltida kyrkor utsågs till Årets bok om svensk historia 2003. År 2004 tilldelades Hagerman Hertig Karls pris för sitt sätt att skildra historia.
Maja Hagerman:
Försvunnen värld. Om den största arkeologiska utgrävningen någonsin i Sverige
Norstedts
Utkom 2011
Utsågs till Årets bok om svensk historia 2011.