Ord med historia

Bokomslaget

Argusögon – vem var Argus? Bojkotta – vad har det med Charles Boykott att göra? Varifrån kommer ordet deadline? Varför heter det emoji? I boken Ord med historia kan vi utforska historien bakom orden. Här berättas om 300 ord och deras ursprung och betydelse.

Språk är något levande: nya ord föds, andra faller i glömska. Våra äldsta ord, till exempel moder, son, bror och äta, kallas arvord. De har vi haft sedan urminnes tider. Med kristendomen kom grekiska och latinska ord in i svenskan. Hansan i Östersjöområdet förde med sig ord som köpman, betala, snickare och skräddare. På 1700-talet blev Frankrike ett mönsterland och från denna tid hör ord som teater, opera, ridå, byrå och fåtölj. Många nya ord har vi fått från engelskan och amerikanskan shoppa, chips, jeans, event, chilla, swisha och timeout.

Kerstin Johanson är fil.mag i nordiska språk, litteraturhistoria, franska och religionskunskap. Hon har tidigare gett ut ett tiotal böcker, bland annat Svenska uttryck och deras ursprung och Engelska uttryck och vad vi säger på svenska.

Kerstin Johanson:
Ord med historia
Ordalaget Bokförlag
Utkom 2018