Familjen Myrdals hemliga brev

Alva och Gunnar Myrdal var världskända, hyllade och omdiskuterade. De var med och skapade 1900-talets svenska välfärdsstat, satt i regeringen, forskade, skrev, erhöll varsitt Nobelpris. På 1980-talet vände den politiska vinden och deras gärning ifrågasattes. Samtidigt publicerade deras son Jan Myrdals bok Barndom. Där beskrev han sin uppväxt som traumatisk och föräldrarna som frånvarande och känslokalla.  Plötsligt tyckte sig hela Sverige få en ny bild av dem, och inte minst Alva Myrdal dömdes hårt.

Men Alva, Gunnar och Jan var inte bara offentliga personer utan också delar av en familj, som skakades i grunden av Jans skildring och reaktionerna i media. De var en skrivande familj, som under alla år utväxlade brev om både stor och smått.

I De hemliga breven publiceras nu för första gången ett urval av de hittills okända brev, anteckningar och manus som Alva, Gunnar och Jan Myrdal skrev till, och om, varandra. Bokens inledning är skriven av journalisten Bosse Lindquist medan för- och efterord har skrivits av Kaj Fölster, dotter till Alva och Gunnar Myrdal, och Janken Myrdal, som är son till Jan Myrdal.

Alva Myrdal, Gunnar Myrdal & Jan Myrdal:
De hemliga breven. Den politiska familjen och vardagens samtal
Albert Bonniers Förlag
Utkom 2023

Nominerad som Årets bok om svensk historia 2023