Postmuseum jubilerar

År 1906 grundades Postmuseum, närmare bestämt 16 december. Museet förbereder sig för fullt för firandet under jubileumshelgen 16-17 december.

– Postmuseum startade sin verksamhet i en era när intresset för museer i Sverige var stort, man skulle nästan kunna tala om museifeber, berättar museichef Gunnar Nordlinder.

I sju rum i det gamla posthuset på Lilla Nygatan 6 i Stockholm visades från 1906 en historisk föremålssamling och en frimärksutställning. De första åren kom mellan 1 500 och 3 000 besökare. Sedan 1939 finns museet i hela huset som omfattar ett helt kvarter i Gamla stan. Huset med anor från 1600-talet är idag fyllt med aktiviteter för alla åldrar och erbjuder ett innehåll som årligen lockar mer än 120 000 besökare av alla de slag.

– Redan 1720 köpte Posten fastigheten som i dag är en av de få Posten äger. Byggnaden inrymde under mer än 150 år huvudstadens enda postkontor och Postens riksförvaltning, säger museichefen.

Basutställningen Brevet – en resa genom sekler som firar ett eget 20-årsjubileum skall nu få en grundlig uppfräschning, ny belysning och en helt ny sista del. Fortfarande kommer utställningen att skildra den svenska Postens historia och hur brev har skickats i 370 år. Besökarna får i olika miljöer möta några av de människor som under fyra sekler arbetat inom Posten.

I utställningens början kommer postbondens dräng löpande genom skogen på väg till nästa postgård. I den helt nya sista delen får vi stifta bekantskap med en cyklande brevbärare som delar ut post i ur och skur. Här får vi också veta hur samhällets omdaning efter andra världskriget har förändrat den svenska Posten fram till nutid.

– Detta jubileumsår satsar vi också på en digitalguide/handdator i denna utställning. Tanken är att den multimediala handdatorn ska förtydliga och fördjupa Brevet – en resa genom sekler och hjälpa besökaren att ta del av det han eller hon är intresserad av i utställningen, säger Gunnar Nordlinder.

Museets fotograf Yngve Hellström har över i 50 år dokumenterat Posten och Postmuseum. I ett av museets rum visas bland annat hans hyllning till museet i form av en motivsamling. Flera av hans bilder visas också runt om i museet tillsammans med andra foton från museets 100-åriga historia. Utställningen öppnar på jubileumsdagen 16 december.

(2006-10-29)