Pris till bästa runstensfoto

För att lyfta fram runstenarna i Stockholms län som de konstverk de är utlyser länsstyrelsen en fototävling för fotoklubbar och andra intresserade. Uppgiften är att med dagens teknik – digitalkameran – genom ett foto tydliggöra runristningarna som konstverk.

I Stockholms län finns det mer än 700 kända runinskrifter på sten från vikingatiden. Runristningar är viktiga historiska objekt. Vad som, enligt länsstyrelsen, ofta glöms bort är att dessa ristningar samtidigt är fantastiska konstverk som uttrycker sin tids önskan att förmedla bilder till både sin samtid och framtid. Runtexten är oftast ristad i vackra slingor som kombineras med bilder av personer och olika symboler eller andra bilder.

Länsstyrelsens fototävling är avgränsad till runstenar i Stockholms län. I juryn ingår bland annat runstensforskare Torun Zachrisson och fotografen Hans Gedda. Juryns ordförande är landshövding Mats Hellström. Det finns 10 000 kronor att fördela till de bästa bilderna och tävlingen pågår till den 15 maj 2007. Prisutdelning sker vid Runrikets dag i början av september 2007.

(2006-09-17)