Radio, ransonering, råkor och rotfrukter – så klarade vi kriget
Sveriges rundradiomuseum
23 april – 25 september 2016
Sommarens utställning på Sveriges rundradiomuseum i Motala ger en bild av radions viktiga roll under beredskapstiden. Radion spelade en central roll under krigsåren 1939-1945 och det var genom sändningarna som människor fick information om allt från ransonering till världsläget.
Utställningen Radio, ransonering, råkor och rotfrukter – så klarade vi kriget speglar familjen Johanssons liv under beredskapstiden. Olika miljöer visar deras vardagsliv med oro för den inkallade sonen och konsten att laga mat med begränsade resurser.
– Vi vill göra museet tillgängligt för en större publik. Den här utställningen lockar unga och gamla, från elever som läser om andra världskriget till kvinnor och män som minns beredskapstiden, säger kulturstrateg Eva Modén på Motala kommun.
Här finns mataffären där ransoneringskorten användes och här finns familjen Johanssons vardagsrum och kök. I vardagsrummet lyssnade familjen på radion för att få reda på senaste nytt om kriget, nya ransoneringar och även ta del av recept på rätter med nya ingredienser. Middagsgryta gjord på råkor, kanske?
Radiotekniken visas förstås upp. I radiostationen på Bondebacka fanns 150 kW-sändaren. Under kriget flyttades den mindre 30 kW-sändaren från stationen till en bunker för att använda som nödsändare om läget skulle bli riktigt allvarligt.
– Här finns även den kortvågssändare som var vår röst ut över gränserna, framför allt under krigsåren. Den var i bruk 1939-1960, säger Eva Modén.
En blytung vaktkur har baxats in från museets gård. I kuren stod soldater på post under krigsåren.
– Det var bevakning dygnet runt. Det visar hur viktig radiostationen var under kriget, berättar Eva Modén.
Utställningstexterna kommer att finnas på svenska och finska, eftersom Motala är finskt förvaltningsområde. Invigningstalare var landshövding Elisabeth Nilsson.