Regeringen vill slå ihop två museimyndigheter
Regeringen har gett Statens maritima och transporthistoriska museer och Statens försvarshistoriska museer i uppdrag att lämna förslag på hur de båda myndigheterna kan slås samman.
– Varje skattekrona ska användas så klokt och effektivt som möjligt. Därför har regeringen tagit flera initiativ som syftar till att öka effektiviteten i statsförvaltningen och till att minska antalet myndigheter. Statens maritima och transporthistoriska museer och Statens försvarshistoriska museer har närliggande verksamhetsområden och därför vill vi se om dessa kan samlas i en myndighet för att minska behovet av samordning och skapa en mindre sårbar organisation med stärkt kompetens, säger kulturminister Parisa Liljestrand (M).
I uppdraget ingår bland annat att beskriva för- och nackdelar med att myndigheternas uppgifter läggs samman, identifiera eventuella överlappande uppgifter och analysera ekonomiska, verksamhetsmässiga och personella konsekvenser. Myndigheterna ska också lämna förslag till nödvändiga författningsändringar.
– Vi har mycket gemensamt med Statens försvarshistoriska museers verksamhetsområden. Jag ser stora fördelar med att vi blir en och samma museimyndighet, tillsammans kan vi bli starkare än var och en för sig, säger Lars Amréus, överintendent för Statens maritima och transporthistoriska museer.
– Jag ser fram emot ett gemensamt arbete där vi kan hitta synergier och effektiviseringar för att ta ytterligare steg mot att stärka kunskapen om vår försvarshistoria och dess roll i samhällsutvecklingen. Med det rådande samhällsläget fyller vi tillsammans ett viktigt behov för uppbyggnaden av totalförsvaret, kommenterar Helene Rånlund, överintendent på SFHM.
Utgångspunkten för organisationsförändringen ska vara att de uppgifter och verksamhetsorter som myndigheterna har för närvarande ska vara oförändrade, och att genomförandet ska ske så att uppgifterna utförs med bibehållen effektivitet och kvalitet. De både myndigheterna ska senast den 25 mars 2025 lämna en gemensam skriftlig redovisning av uppdraget till Regeringskansliet och utgångspunkten är att organisationsförändringen ska träda i kraft senast den 1 januari 2026.
Statens maritima och transporthistoriska museer driver Marinmuseum i Karlskrona, Sjöhistoriska museet, Vasamuseet och Vrak – Museum of Wrecks i Stockholm samt Järnvägsmuseet i Gävle. I Statens försvarshistoriska museer ingår Armémuseum i Stockholm och Flygvapenmuseum i Linköping samt Försvarets traditionsnämnd.
(2024-12-02)
Se även Järnvägsmuseet flyttas över till Statens maritima museer (2018-01-17)