Riksantikvarien lämnar sin tjänst

Joakim Malmström. Foto: Niklas Ehlén

Foto: Niklas Ehlén

Riksantikvarien Joakim Malmström avslutar sin tjänst vid Riksantikvarieämbetet. Han ska i stället bli generaldirektör för Skolverket. Överantikvarien Susanne Thedéen träder in som ställföreträdande myndighetschef.

Joakim Malmströms tillträder tjänsten som generaldirektör för Skolverket den 15 mars.

– Jag vill gratulera Joakim till det spännande uppdraget och det stora förtroende han fått från regeringen att leda Skolverket. För oss på Riksantikvarieämbetet innebär detta en förändring, men jag ser framför mig att vi tillsammans håller i och genomför det viktiga utvecklingsarbete som vi har planerat, säger Susanne Thedéen

Under ett extrainsatt personalmöte under måndagen informerades alla anställda på Riksantikvarieämbetet om de kommande förändringarna.

– Jag är övertygad om att Riksantikvarieämbetets viktigaste år inte ligger bakom, utan framför myndigheten. Kulturarv är högaktuellt och det behövs en stark sektorsmyndighet som kan ta tillvara kulturarvets möjligheter och hantera de utmaningar kulturarvet möter, sa Joakim Malmström till medarbetarna.

Joakim Malmström är den 32:a riksantikvarien sedan ämbetet inrättades av Gustav II Adolf år 1630. Han tillträdde i april 2021 och efterträdde då Lars Amréus.

(2024-01-15)

Se även Sverige har en ny riksantikvarie (2021-04-15)