Rösträtt för kvinnor

Kvinnohistoriskt museum
7 mars – 14 november 2020

Rösträtt för kvinnor

Den 24 maj 1919 tog Sveriges riksdag ett första beslut om allmän och lika rösträtt för kvinnor. Det andra beslutet togs 1921. För att uppmärksamma hundraårsjubileet visar Kvinnohistoriskt museum utställningen Rösträtt för kvinnor.

Utställningen är baserad på illustratören Sara Telemans bok med samma namn. Teleman skildrar vägen till rösträtt genom ett galleri jordnära och humoristiska personporträtt – här finns bland andra Elin Wägner, Selma Lagerlöf och Kata Dahlström. Med tydlig berättarröst och texter skrivna på lättläst svenska tillgängliggör Teleman ett ganska svårgripbart och långdraget förlopp i den svenska demokratins historia.

– Så många gånger under arbetet med den här boken har jag ställt mig själv frågan: Skulle jag gjort samma val – samma offer – som dessa kvinnor, haft samma mod och tro på att saker och ting kan förändras? Men sedan tänker jag på kollektivet, och styrkan i att vara flera som arbetar mot samma sak, säger Sara Teleman.

År 1919 togs det första av två beslut som behövdes för att ändra grundlagen så att kvinnor fick rätt att rösta till riksdagen. Det andra beslutet togs 1921. Vägen dit var lång och krokig och många rösträttskämpar fick stå ut med att ta ett steg framåt och två steg bakåt.

Sara Teleman är illustratör, journalist, författare, redaktör, lärare och föreläsare och verksam som professor i illustration vid Konstfack i Stockholm. Hon har medverkat med illustration och text i ett tiotal böcker, där Rösträtt för kvinnor är en av de senaste. Utställningen är producerad av Arbetets museum i ett samarbete med Sara Teleman.