Sjöhistoriska museet k-märker sju fritidsbåtar

Motorbåten Parbleu. Foto: M. Melinder

Motorbåten Parbleu. Foto: M. Melinder

Varje vår fattar Sjöhistoriska museet beslut om att k-märka fritidsbåtar och i år har sju båtar över hela landet valts ut. Till de generella reglerna för vilka båtar som kan k-märkas hör att de ska vara byggda till och med år 1965, vara i gott skick och ha en väldokumenterad historia. K-märkningen är ett sätt för Sjöhistoriska att visa uppskattning för och värna om det flytande kulturarvet.

– Blandningen är stor – från eleganta segelbåten Gandul byggd redan 1895 till Evert Wetters helt autentiska motorbåt på Visingsö byggd 1933, säger Fredrik Blomqvist, intendent på Sjöhistoriska.

Här finns även Tärnungen Gina byggd 1960 och två Vänerbaserade motorbåtar; Frida från 1950 och Eva från 1947. Sedan starten 2009 har Sjöhistoriska museet k-märkt 183 fritidsbåtar efter att ägaren ansökt till museet.

– K-märkningen är ett sätt för oss på museet att visa uppskattning för de privatpersoner och föreningar som genom stor möda och stora kostnader håller liv i ett kulturarv i hela landet, säger museichefen Mats Djurberg.

Följande fritidsbåtar har k-märkts i år av Sjöhistoriska museet:

Motorseglaren Eva, Mariestad
Evert Wetters motorbåt, Visingsö
Motorbåten Frida, Lidköping
Segelyachten Gandul, Göteborg
Segelbåten Gina, Storvreta
Motorbåten Löga, Ljusterö
Motorbåten Parbleu, Stockholm

(2023-07-23)

Se även Tio fritidsbåtar har k-märkts (2022-06-10)