Skansens julmarknad fyller 120 år

Skansens julmarknad. Foto: Skansen

Foto: Skansen

I år fyller Skansens julmarknad 120 år och det firas med längre öppettider och en ny mellandagsmarknad. Dessutom kan gäster färdas bakåt i tiden och uppleva hur högtiden firats förr, gå på julkonserter, träffa tomten och stöpa ljus.

Årets julmarknad öppnade den 24 november har öppet fredagar, lördagar och söndagar till och med den 7 januari. På julmarknaden finns ett 70-tal marknadsbodar fyllda av mathantverk till julbordet och lokalproducerat hantverk. Det finns också gott om juliga smakupplevelser som kolbullar, våffelstånd, glögg och brända mandlar. Jubilaren firas i år med extra sent öppethållande.

– Julmarknaden är verkligen en fantastisk 120-åring som bara måste upplevas. Genom att förlänga öppettiderna i år vill vi tillgängliggöra julmarknaden för fler, och göra det enklare för de som vill avsluta sitt besök med vår nya ljuspromenad Winter Lights, säger Matilda Klein, evenemangschef på Skansen.

Även resten av parken fylls med julstämning. Det blir julfiranden från förr i de historiska husen, sägner och berättelser om julens traditioner, dans kring granen, återbrukspyssel, prova på ljusstöpning, julkonserter och den stora nyheten för alla barn: möte med tomten.

År 1903 lades grunden till julmarknaden på Skansen. Vad som från början var en marknad i likhet med tidens välgörenhetsbasarer och bestod av en liten krets medverkande kom snart att bli ett av Stockholms mest populära jularrangemang med hundratals medverkande.

(2023-11-26)