Smalspårsjärnväg öppnar digitalt museum

Personal framför ångloket NVHJ 12 vid stationen i Västervik, 1949. Foto: Birger Ekelid

Personal framför ångloket NVHJ 12 vid stationen i Västervik, 1949. Foto: Birger Ekelid

Ett nytt digitalt järnvägsmuseum har öppnat. Den 5 maj lanserades Smalspårsarkivet – ett digitalt museum om Smalspårsjärnvägen Hultsfred–Västervik, Nordens längsta smalspåriga järnväg.

År 2016 beviljade Riksantikvarieämbetet 80 000 kronor till Tjustbygdens Järnvägsförening för projektet att skapa ett digitalt museum om den sju mil långa banan som är förklarad som byggnadsminne. I projektet har en större mängd olika bevarade föremål, dokument och bilder från järnvägen blivit digitaliserade. Det rör sig om allt från fotografier, tidtabeller och biljetter till byggnadsritningar och aktiebrev.

Samlingarna görs nu tillgängliga på en ny webbplats, smalsparsarkivet.se, där besökaren kommer kunna ta del av olika utställningar om stationer, fordon och händelser från järnvägen, som varit i drift sedan 1879.

Sommartid drivs trafik med rälsbussar och loktåg på banan för att visa hur det var att resa med tåg förr i tiden. I år kommer resenärerna även få möjlighet att gå en museitur med hjälp av sin smarttelefon eller läsplatta. På olika platser utmed järnvägen kommer QR-koder finnas uppsatta som gör det enkelt att ta del av det digitala museets innehåll.

Hittills har över tusen olika objekt digitaliserats från föreningens arkiv och olika privatpersoners samlingar.

(2018-05-06=