Fri entré på Göteborgs naturhistoriska museum från årsskiftet

Däggdjurssalen på Göteborgs naturhistoriska museum. Foto: Västarvet

Däggdjurssalen på Göteborgs naturhistoriska museum. Foto: Västarvet

Från och med årsskiftet är det fri entré på Göteborgs naturhistoriska museum. Det beslutade Kulturnämnden i Västra Götalandsregionen i början av december.

– Vi ser ett ökat intresse för vårt natur- och kulturarv, inte minst bland barnfamiljer, och vi vill medverka till att fler får möjlighet att besöka våra museer och ta del av det. Med fri entré på naturhistoriska vill vi nå fler, säger Conny Brännberg (KD), ordförande i Västra Götalandsregionens kulturnämnd.

Naturhistoriska museet är Göteborgs äldsta museum. Det bildades 1833 med Kungliga Vetenskaps- och Vitterhetssamhällets naturaliesamlingar som grund. Museet flyttade 1923 från Ostindiska huset till en egen nyuppförd byggnad i Slottsskogen och fick 1981 en tillbyggnad med utställningslokaler och verkstäder. Här finns kändisar som Malmska valen, lejonet Simba och cirka tio miljoner andra djur. De senaste åren har antalet på museum ökat stadigt och i fjol gjordes drygt 208 000 besök på museet.

Att det nu blir fri entré på Göteborgs naturhistoriska museum innebär att det är fri entré på samtliga museer som ingår i Västarvet.

– Vi är mycket glada över att kunna erbjuda fri entré på Göteborgs naturhistoriska museum! Nu sänker vi trösklarna ytterligare och hoppas att människor som tidigare inte haft möjlighet att besöka museet får ta del av alla fantastiska upplevelser och den kunskap som finns på Naturhistoriska museet. Det är verkligen en plats för alla, säger Perallan Orrbeck (L), styrelseordförande i Västarvet.

(2017-12-30)