Nordiska museet
14 september 2012 –

Nu gläntar Nordiska museet på locket till sitt smyckeskrin och visar 1000 smycken från 1500-talet och fram till i dag ur museets egna samlingar. Ond bråd död, historia, mode, status, personliga öden, magi, symbolik och mycket mer ryms i utställningen. Allt från kungliga garnityr till folkliga dräktsmycken och enkla bijouterier i olika material visas i en gnistrande utställning på museets kröningsläktare.

Smycken är en bred utställning både socialt och tidsmässigt och den baseras helt på museets eget material. Det gäller även bildmaterialet som kommer från museets arkiv och föremålssamling. Det är första gången i Nordiska museets historia som så många smycken ur samlingarna visas på en gång. Bredden och det rika och varierade urvalet är en direkt följd av museets stora vård- och flyttprojekt av samlingarna då även smycken gåtts igenom. Det som visas speglar samlingen och tyngdpunkten ligger på 1700- och 1800-tal.

 

Utställningen speglar på olika sätt vår historia, de människor som bar dem och den tid de levde i. Det finns smycken från olika tider och historiska skeenden, med olika stil- och modeideal, till lyst och status men också med viktig praktisk funktion. De är skickligt tillverkade för hand eller i massproduktion och av olika material som varit populära och möjliga i olika tider.

Stureringen. Foto: Mats Landin/Nordiska museet
Stureringen.
Foto: Mats Landin/Nordiska museet
  Banérsmycket. Foto: Mats Landin/Nordiska museet
Banérsmycket.
Foto: Mats Landin/Nordiska museet

Bland utställningens guldkorn finns några av de allra mest spännande föremålen i museets smyckesamling, bland annat Banérsmycket från 1581, Gustav III:s revolutionsringar och en ring med det hittills enda kända porträttet av Årstafrun. I datorer kan besökaren läsa mer, titta närmare på och snurra på “guldkornen” så att alla vinklar och vrår syns. Även det lilla guldskelettet i den spännande Stureringen syns.

Fler smycken finns i en databas för den som blivit inspirerad i utställningen och vill veta mer. Cirka 10 000 smycken i museets samlingar finns att titta på i datorer både i utställningen och på DigitaltMuseum (digitaltmuseum.se).

Kråsnål från Strindberg. Foto: Mats Landin/Nordiska museet
Kråsnål från Strindberg.
Foto: Mats Landin/Nordiska museet
  Årstafruns ring. Foto: Mats Landin/Nordiska museet
Årstafruns ring.
Foto: Mats Landin/Nordiska museet