Pengar!

Ekonomiska museet 
Ny permanent utställning, 1 juni 2024

Illustration: Ralph Appelbaum Associates

Illustration: Ralph Appelbaum Associates

Den 1 juni öppnade Ekonomiska museet den första permanenta utställningen på Narvavägen i Stockholm, i samma byggnad som Historiska museet, dit verksamheten flyttade för några år sedan. Utställningen Pengar! handlar om pengar och ekonomi – genom historien och i dag.

– Äntligen kan alla få se våra fantastiska samlingar och samtidigt gå på upptäcktsfärd i pengarnas spännande värld, säger museichefen Cecilia von Heijne.

I utställningen får besökarna följa med på en vandring genom Sveriges historia och upptäcka hur pengar och ekonomi har förändrat samhället och människors liv. En gång i tiden var det revolutionerande att betala med en sedel men i dag har vi vant oss vid att pengar är osynliga. Det är också självklart att kunna köpa varor från andra sidan jorden. Hur blev det så?

– Pengar är närvarande i en stor del av våra liv även om vi inte alltid tänker på det. Vi hoppas att besökarna ska lämna museet med nya tankar om pengarnas roll i samhället och i historien, säger von Heijne.

Bland de 3 000 föremålen som visas finns Sveriges första mynt, världens största mynt, de första banksedlarna och en bitcoinautomat. Här finns ett brett urval av föremål som berättar om ekonomi och handel. Besökarna kan bland annat se spännande skattfynd som Loheskatten, aktiebrev från Ostindiska kompaniet och ransoneringskort från andra världskriget.

I utställningen finns flera interaktiva delar, spel och taktila kopior av utvalda föremål. Besökarna kommer bland annat att få prova att lyfta en kopia av världens största mynt och göra en arbetsintervju för att se vilket jobb de skulle ha fått om de levt på 1800-talet. I det digitala spelet The Money Matrix är utmaningen att avslöja de hemliga agenterna som gömmer sig i olika historiska tidsperioder.

Samtidigt öppnade utställningen Ekonomilabbet som handlar om vardagsekonomi och hur pengar fungerar i det dagliga livet. Båda utställningarna är formgivna av Ralph Appelbaum Associates.