Sverige har sedan mer än tusen år haft kontakter med den islamiska världen. I denna rikt illustrerade praktvolym presenteras föremål och samlingar som kommit till Sverige genom dessa förbindelser.

Sverige och den islamiska världen – ett svensk kulturarv ger oss en möjlighet att se samlingarna i ett nytt perspektiv, dels i förhållande till de kunskaper och attityder som präglar det svenska samhället idag, dels i vår relation till den islamiska världen och kulturen genom tiderna.

Boken innehåller brev, dagböcker, reseberättelser, målningar och foton som utgör en del av vårt svenska kulturarv och som kan bidra till identitetsskapandet hos svenska muslimer. I boken ställs frågan på sin spets – kan ett islamiskt kulturarv också vara en del av det svenska kulturarvet och berätta om vår svenska historia?

Sverige och den islamiska världen – ett svensk kulturarv är ett samarbetsprojekt mellan 24 svenska museer, arkiv och bibliotek som under åren 1999-2001 visade sina islamiska samlingar i ett tjugotal utställningar. Bokens förord har skrivits av utrikesminister Anna Lindh.

Suzanne Unge Sörling, Viveca Wessel, Karin Ådahl (red):
Sverige och den islamiska världen – ett svensk kulturarv
Wahlström & Widstrand
372 sidor, inbunden, illustrerad.
Utkom i september 2002.