Västra fasaden på Stockholms slott har återfått sin forna glans

Foto: Christina Carlsson/Statens fastighetsverk

Foto: Christina Carlsson/Statens fastighetsverk

Den åttonde etappen av renoveringen av Kungliga slottets fasader har just avslutats och ställningarna har monterats ner från mittpartiet på den västra fasaden. Nu syns åter de nio reliefmedaljongerna med de kungliga porträtten och de fem meter höga kvinnoskulpturerna, karyatiderna, från yttre borggården.

Även slottets nya, varmrosa kulör syns bättre nu när ställningarna och plasten över mittpartiet tagits bort.

– Fasaden har fått en varmrosa färg. Den gamla färgen blev med tiden smutsig men har nu återfått sin forna glans, säger Magnus Roos, projektledare på Statens fastighetsverk.

Även reliefmedaljongerna i bly med de kungliga porträtten och de fem meter höga karyatiderna har fått sig en rejäl uppfräschning. Stenar har bytts ut och blyet har restaurerats av specialister som har följt rigorösa regler när de hanterat det miljöfarliga blyet.

Detaljarbetet med de konstnärliga utsmyckningarna ställer stora krav på stenhuggarna. Renoveringsarbetet av västra fasaden har tagit två år, precis som planerat. Magnus Roos är nöjd över att tidtabellen hållits, trots pandemin.

– Vi har våra polska och danska stenhuggare att tacka för det. Tidigare arbetade de tio dagar i Stockholm och var hemma i fyra dagar, men under pandemin gjorde karantänsreglerna att de stannade i Stockholm och arbetade under tiden. De har verkligen ställt upp, säger Magnus Roos.

Nu väntar etapp nio av slottsrenoveringen som ska vara färdig halvårsskiftet 2024. Byggnadsställningarna ska resas vid slottets södra länga mot Slottsbacken i början på nästa år och i mars påbörjas renoveringen av fasad och takplåt.

Den pågående fasadrestaureringen av Stockholms slott är den största i modern tid och ska vara klar 2050.

(2021-11-19)