Sundets röda nejlikor under andra världskriget
På hösten 1943 hade Danmark varit ockuperat av Tyskland i tre och ett halvt år, men det var först då som nazisterna inledde deportationen av de danska judarna och tog full kontroll över den inhemska ordningsmakten. Det hot som så länge ruvat över befolkningen kom så slutligen i dagen.
En grupp danska motståndsmän och svenska säkerhetspoliser riskerade livet för att rädda så många som möjligt till Sverige över Öresund. Danskarna gav sig själva täcknamnet Helsingörs syklubb, och med hjälp av poliserna i Helsingborg lyckades man fram till sommaren 1944 forsla över nästan 1 500 motståndsmän och flyktingar till Sverige.
Syklubbens oförvägne skeppare Erling Kjær, som på nätterna dödsföraktande kryssade över Öresund i en liten motorbåt mellan minfält och tyska jagare, kallades den röda nejlikan. Det här är berättelsen om hur han och de andra nejlikorna ställde upp för sina medmänniskor när nöden så krävde, ofta med risk för sina egna liv. För att det var det enda rätta att göra. För anständighetens skull.
Under arbetet med Sundets röda nejlikor har Conny Palmkvist intervjuat många av de kvarlevande släktingarna till medlemmarna i Helsingörs syklubb. Boken bygger också till stor del på tidigare icke offentliggjorda, privata samlingar.
Conny Palmkvist är författare, redaktör och litteraturkritiker. Han debuterade 2005 med dokumentärromanen Hej då, allihopa.
Conny Palmkvist:
Sundets röda nejlikor. Hur svensk polis och Helsingörs syklubb räddade danska flyktingar under andra världskriget
Bokförlaget Forum
Utkom 2020