Svenska kärnvapen?

Antologin Svenska kärnvapen? tar upp planerna på svenska kärnvapen under Kalla kriget ur politiska, militära och tekniska synvinklar. En rad olika perspektiv ges på frågans hantering med tonvikt på perioden 1945-1970.

Förre generaldirektören Nils Gyldén diskuterar den danske Nobelpristagaren i fysik, Niels Bohr, de svenska kärnvapenplanerna och kopplingarna till den svenska kärnenergiutbyggnaden.

Fil.mag Lars Ulfving går i sin uppsats rakt på sak och ställer frågan: ”Varför blev det ingen svensk atombomb?” Ulfving diskuterar även hur långt de svenska bedömningarna egentligen byggde på en relevant och korrekt uppfattning om omvärlden.

Den nuvarande flottiljamiralen Jan Thörnqvist tar i sin uppsats upp försvarsgrenarnas inställning och den fackmilitära debatten 1954–1965. Det är en omarbetad utredning från Försvarshögskolan. Inte minst avvägningen mellan kärnvapen och konventionella vapen och kostnaderna är här centrala teman.

Skriften ingår i forskningsprojektet Försvaret och det kalla kriget (FoKK), som är en samverkan mellan Försvarshögskolan, Kungl Krigsvetenskapsakademien och Kungl Örlogsmannasällskapet.

Kent Zetterberg (redaktör):
Svenska kärnvapen? En antologi uppsatser kring frågan om svenska taktiska kärnvapen under Kalla kriget
Försvarshögskolan
Utkom 2010