Folk har genom alla tider firat högtider och viktiga dagar. Våra förfäder kanske saknade lagstadgad semester, men det fanns alltid tid för fest. Jan-Öjvind Swahn gör i Svenska traditioner en kulturhistorisk exposé genom den svenska historien – i festens tecken.
Svenska traditioner börjar med nationaldagen den 6 juni och löper sedan året runt, med såväl gamla som nya traditioner. Vi får en inblick i bondesamhällets sedan länge försvunna högtider, men får också lära oss om de nya svenskarnas högtidsdagar.
Swahn förklarar varför vi äter semlor på fettisdagen, dansar kring ett blomsterprytt kors på midsommarafton och sätter in fjäderprytt ris till påsk. Han berättar att vi har haft aprilskämt ända sedan 1670-talet, om vad surströmming har med Gustav Vasa att göra och hur man firar olsmässa.
Jan-Öjvind Swahn är professor emeritus i folkloristik och är en av landets främsta auktoriteter på kulturhistoria. Han är känd från bland annat TV-programmet Fråga Lund och författare till en mängd böcker, däribland Svenska mord och Olaus Magnus bilder.
Jan-Öjvind Swahn:
Svenska traditioner
Ordalaget Bokförlag
Utkom i oktober 2007