Svenska vikingar seglar till Ryssland

Den 30 juli seglar de fem svenska vikingaskeppen Aifur, Glad, Regin, Tälja och Viking Plym in i S:t Petersburg. I samband med stadens 300-årsjubileum kommer ett svenskt vikingaläger att byggas upp i stadens hjärta. Bakom satsningen står Föreningen Rurik 2003, Historiska museet, Svenska institutet, Peter Paulsfästningen och Sveriges generalkonsul i S:t Petersburg.

Tillsammans med vikingaskepp från Ryssland, Norge och Amerika kommer de fem svenska skeppen att lägga till vid Peter Paulsfästningen mitt i staden där ett vikingaläger byggts upp på floden Nevas strand. Bakom uppbyggnaden av lägret står vikingabyn Storholmen från Norrtälje i samarbete med den ryska vikingaföreningen Druzhina. Föreningen Rurik 2003 består av de fem skeppen varav fyra finns i Stockholmsområdet och en i Värmlands Nysäter.

– Vårt engagemang i Rurik 2003 är en del av vår stora Östersjö-satsning inom museinätverket Nationella historiska museer från Östersjön till Svarta Havet och ett led i vårt stöd till ideella kulturarvsfrågor. Under jubileet i S:t Petersburg kommer även vårt museum att finnas representerat i vikingalägret med runstensutställningen Vikingar i Österled, säger Historiska museets chef Kristian Berg.

Evenemanget är den största enskilda svenska satsningen i samband med S:t Petersburgs 300-års jubileum. Skeppen seglar till S:t Petersburg längs de leder som vikingarna använde, på Ålands hav och längs norra Finska vikens kuster, som en symbol för de historiska kontakterna över Östersjön. I vikingalägret bjuds S:t Petersburgsborna och andra besökare på hantverk, musikuppträdande, forntida lekar, teater och underhållning.

– Intresset för vikingar har varit mycket stort i Ryssland. De svenska vikingaskeppen och vikingalägret i S:t Petersburg öppnar upp för turismen och ett framtida samarbete, säger Sveriges generalkonsul May Andersson.

Den 18 maj kommer vikingabyn Storholmen utanför Norrtälje att ha öppet hus. På plats finns ett av de skepp som ska segla till S:t Petersburg.

(2003-05-14)