Svenskt uteätande under 700 år
Restaurangen är en yngling, historiskt sett – den kommer från franskt 1700-tal. Men att äta och dricka på lokal, mot betalning, har svenskar gjort långt innan restaurangen blev populär: så snart det område som skulle bli Sverige började enas och kristnas blev behovet av sådana platser en viktig angelägenhet, både från kungligt och kyrkligt håll.
Från medeltidens ölbodar och tavernor, via stormaktstidens gästgiverier och gårkök, 1700-talets kaffehus och vinkällare, 1800-talets caféer och restauranger fram till våra egna dagars foodtrucks och fast food – här berättas alla dessa ställens politiska, ekonomiska, sociala och gastronomiska historia. Vad serverade de, vilka förordningar reglerade dem, vilka besökte dem, hur umgicks man där?
Håkan Jönsson är docent, lektor i etnologi och före detta kock. Han har tidigare utkommit med bland annat Den gastronomiska revolutionen. Richard Tellström är docent i måltidskunskap, och känd från TV-programmet ”Historieätarna”. Han har tidigare skrivit boken Hunger och törst.
Håkan Jönsson och Richard Tellström:
Från krog till krog. Svenskt uteätande under 700 år
Natur & Kultur
Utkom 2018