Sverige är femte bäst i Europa på att digitalisera sin kultur. Det visar färska siffror från stiftelsen Europeana. Hittills har Sverige laddat upp mer än 2,5 miljoner bilder, skrifter, filmer och ljudinspelningar till Europeanas digitala museum, bibliotek, arkiv och galleri.

Jan Troells kortfilm “Porträtt av Åsa”. Porträtt av prinsessan Ingrid från 30-talet. En ljudinspelning av en långdans från Gotland. Dokumentation av Egyptenutställningen på Medelhavsmuseet i Stockholm som öppnade 2014. Det är några av de drygt 2,5 miljoner kulturbidrag som svenska institutioner har valt att digitalisera och dela via stiftelsen Europeanas portal. 


 

Europeana digitaliserar Europas kulturella arv och historia för dagens medborgare och morgondagens generationer. Institutioner i 36 länder har hittills bidragit med mer än 30 miljoner digitala objekt till Europeana.eu, däribland British Library i London, Rijksmuseum i Amsterdam och Louvren i Paris. Innehåll kommer även från regionala och lokala museum över hela Europa, liksom bibliotek, arkiv och gallerier.

www.europeana.eu kan vem som helst utforska, ladda ner, dela och inspireras av Europas kulturskatt online: böcker, manuskript, skulpturer, historiska byggnader, hantverk, musik och andra inspelningar. Portalen är ett museum, bibliotek, arkiv och galleri i ett, fritt att använda för alla utan kostnad.

– Europeanas uppdrag är att göra Europas kulturarv tillgängligt i digital form för dagens och morgondagens medborgare, oavsett om syftet är arbete, lärande eller nöje. Stiftelsen har också en viktig samhällsfunktion i att bidra till ökad förståelse för den kulturella mångfalden i Europa, säger Jill Cousins, chef för Europeana.